A legtöbb ember egyáltalán nincs tudatában annak, hogy milyen lehetőségekkel rendelkezik. Azok a hatások, amelyek eddig értek bennünket, gyakran ássák alá a lehetőségeinket. Így a bennünk szunnyadó potenciált elnyomjuk, vagy nem is veszünk róluk tudomást, mert azt nem kérdezték, nem engedték megnyilvánulni vagy egyenesen nemkívánatos volt. „Az indián nem érzi a fájdalmat!”, „Legyél illemtudó, szerény, segítőkész és udvarias, vagy éppen bátor és kemény, aki nem mutatja gyengeségeit!” Ezek a mondatok sokszor még ma is befolyásolnak bennünket, és megakadályozzák, hogy a saját szükségleteinkkel és késztetéseinkkel kapcsolatba kerüljünk. Nem mutatunk (bizonyos) érzéseket, mert azok már idegenek számunkra, igényeinket elrejtjük és szüntelenül alkalmazkodunk másokhoz. Így behúzott kézifékkel evickélünk át a mindennapokon, miközben a bennünk szunnyadó tehetség parlagon hever. Pedig az életünk arról is szólhatna, hogy a változásokat energikusan és magunk alakítjuk, jó döntéseket hozunk, és új utakat fedezünk fel, képviseljük magunkat és a nehézségekkel konstruktívan bánunk, a rossz szokásainkat megszakítjuk és a kitűzött céljainkat követjük.

Valamit tehát másképp is lehet csinálni, hogy az elégedetlenséget elégedettséggé és belső nyugalommá változtassuk.

Már több mint két évtizede foglalkozom személyes és szakmai fejlesztéssel. Tanácsadóként és képzőként gyakran találkozom olyan emberekkel, akik kimondva vagy kimondatlanul zsákutcába jutottak, és vissza szeretnék nyerni az önbizalmukat, és megélni, hogy valóban képesek aktívan kezükbe venni az életüket. Ilyenkor gyakran elhangzik a kérdés: „Ki is vagyok én tulajdonképpen?”, vagy „Hová is akarok eljutni?” Bizonyosságot szeretnének, hogy az életben lehetőségeiket és tehetségüket valóban kiaknázzák.

A tehetség a közgondolkodásban rendszerint egy különleges adottságot jelent feltűnő jegyekkel, melyek gyakran anyagi előnyökkel párosulnak. Még ma is általánosan elterjedt mítosz az istenáldotta zseni, akinek különösebb fáradozás nélkül minden sikerül. Amikor én tehetségről beszélek, akkor ezt nem abban az értelemben használom, hogy valakinek különös adottságai és kimagasló teljesítménye van egy bizonyos területen. Ez nem az a tehetség, ami a genetika és a környezet támogatása révén átlag feletti képességekben mutatkozik meg, amit aztán gyakorlással fejlesztenek tovább. Nem erre a fajta tehetségre gondolok, sokkal inkább egy általános adottságra és az ember alkalmasságára, hogy a saját életét alakítsa, annak összes kihívásával megbirkózzon, és közben használja a gondolkodásra, érzésekre és cselekvésekre való képességét, hogy megfelelő válaszokat találjon.

Abból indulok ki, hogy közülünk mindannyian születésünktől kezdve egy összetéveszthetetlen lényegi mintázattal rendelkezünk. Később megérünk arra, hogy ezt a magot identitásunkká tegyük/érleljük, és kihasználjuk a lehetőségeket, amiket az élet kínál nekünk. Nemcsak kívülről determinált lények vagyunk, és nemcsak a genetikától vagy a körülöttünk lévő társas-kulturális tényezőktől függünk. Választhatunk, megvan a lehetőségünk, hogy a személyes lényegünk és tehetségünk nyomába eredünk. Ez nem kell, hogy valami különleges és látványos dologhoz vezessen, mint egy úttörő fizikai elmélet, vagy egy nagy ívű zenemű. A tehetségünk megélése, és hogy valamire meghívást érzünk azt is jelentheti, hogy a kreatív vagy a matematikai fogékonyságodnak szabad teret engedsz, felelősségteljesen gondoskodsz a nagymamádról, vagy családot alapítasz. Talán az felel meg a te lényegednek, hogy egy bizonyos életstílust alakítasz ki, vagy egy hobbinak élsz. Testileg és lelkileg egészségesnek maradni azt jelenti, hogy a személyes lényegünket respektáljuk, és azzal összhangba hozzuk magunkat. De a bevésődéseink időnként letérítenek erről az útról, és a tehetségünk aztán kikerül a fókuszból. Így születnek a lappangó tehetségek. Lappangó tehetség alatt rejtett, eltakart, szunnyadó, tudattalan, nem használt, a háttérben megbújó képességeket, adottságokat, potenciálokat értek: gondolkodásra, érzésekre és cselekvésekre. Hitelességünk megőrzéséhez föl kell fedeznünk a lappangó tehetségünket, fejlesztenünk kell, és ki kell aknáznunk azokat.

TA 202 KÉPZÉS: Személyes hatékonyság fejlesztése TA-val

A legtöbb ember vágyik arra az érzésre, hogy az életét egésznek és egészségesnek élje meg. A tranzakcióanalízis vezérfonal és munkamódszer ahhoz, hogy az ember a zsákutcáit megvizsgálja, figyelmét az eddig kihasználatlan esélyeire, meg nem élt lehetőségeire irányítsa. A TA azoknak szól, akik kedvet éreznek a változtatáshoz, hogy életüket ismét összhangba hozzák személyes lényegükkel és ezt összekapcsolják a külső körülményekkel.

Egy személyes időutazásra hívlak: az életedre itt és most reflektálni, a tegnap tapasztalataival boldogulni és a holnaphoz célokat és jövőképet fejleszteni. Közben nem hagyjuk figyelmen kívül azt sem, amit már elértél. Fedezd föl rejtett értékeidet és tehetségedet, hogy annak segítségével jó döntéseket hozhass, megbirkózz a személyes és szakmai kihívásaiddal, meggyőző és időszerű válaszokat adj a különféle problémákra. Ehhez érzékeled a jelenlegi zavaró tényezőket és megvizsgálod, hogy mi lenne számodra egy változási folyamatban hasznos: a komfortzónából kilépni, a régi vágyakozásaidtól elbúcsúzni és a lehetőségeidet (potenciálodat) az emlékekben fölfedezni. Felfedezheted a vezérfonalat az életedben, amely személyiséged alapmintájaként végighúzódik a biográfiádon, de többé már nem segít téged és korlátozó hiedelemként válik láthatóvá. Nyakon csípheted azokat a szabotázs technikáidat, amikkel korlátozod magadat. Ez azt jelenti, hogy egy pillantást vetsz azokra a tudattalan, saját fejlesztésű buktatókra, amelyekre eddig a különféle élethelyzeteidben támaszkodtál például, hogy eddig mindig egy „rossz” partnert vagy „rossz” munkát választottál. Ötleteket kapsz a hiedelmeid feloldásához. A kurzus segítségével megtudhatod, hogy bizonyos helyzetekben miért reagálsz mindig ugyanúgy, habár másképp szeretnél, hogy melyek azok a pszichológiai játszmák, amelyeket tudattalanul újra és újra játszol. Felismered a drivereket, amelyekbe a mindennapok stresszében jutsz, és megtanulod, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy megfelelő személyes és szakmai döntéseket hozhass. Végül megtudod, mennyire magabiztosan mész a változásba, az átalakulásba. Az átmenet fázisához konkrét cselekvési lépéseket tervezhetsz, melyek a belső és külső változáshoz rendelkezésre állnak, hogy a saját folyamatodat személyesen alakíthasd.

Részletek és jelentkezés itt.