Megtartó és korlátozó hiedelmeink

Milyen eligazodási pontokat kínál a TA egy sokszínű világban?

szervezetiTA szakmai nap

2023. május 9. 9:30-16:30

Párbeszéd Háza. 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

A komplexitás növekedésével párhuzamosan erősödik az igényünk a biztonságot adó struktúrákra. Aktuálisan számos igazságot kínál fel a környezetünk, elég csak a reklámokra, politikai szlogenekre vagy a közösségi média által közvetített meggyőződésekre gondolni. Ugyanakkor a párhuzamosságok és az információdömping relativizálja is ezek érvényességét. Ilyenkor kézenfekvő, hogy régi hiedelmeinkhez folyamodunk. A sémák biztonsága azonban korlátoz is bennünket abban, hogy eligazodjunk a világban és autonóm módon viszonyuljunk annak történéseihez.

Szakmai impulzusokat adó referátumokkal, esettanulmányokkal és műhelybeszélgetésekkel hívunk és várunk a szervezetiTA mesterkurzus által moderált szakmai napra 2023. május 9-én, ahol Hozzád hasonló TA-rajongókkal beszélgethetsz a témáról, és gazdagodhatsz a dialógus keretrendszerében, mely szerint az igazságaink megférnek egymás mellett, és nem szükségszerű versenyezniük egymással egy oké-oké kapcsolatban.

A konferencia programja

9:00-9:30 Érkezés
9:30-9:45 Megnyitó
9:45-10:45 Kontextuális TA. Egy új iskola születése
Impulzusreferátum és reflektálás
Antal Sándor,
PTSTA-O
10:45-11:00 Kávészünet
11:00-12:30 Önszabotázs helyett: Működő stratégiák az életmódváltásban.
Műhely
Dr. Tóth Krisztina, Szakmai vezető, Coachingcentrum
12:30-13:30 Ebédszünet
13:30-15:00 Hiedelmeink a PCM (TA személyiségtipológia) tükrében
Műhely
Gyeraj Péter,
Magyar Államkincstár
15:00-15:15 Kávészünet
15:15-16:15 A vezető hiedelmeinek tükröződése a szervezetben.
Esettanulmány és reflektálás
Érsek Gizella, képzési vezető, szervezetpszichológus
16:15-16:30 Zárás

A programváltoztatás jogát fönntartjuk.

A műhelyek témái

Kattints a sorvégi jelre!

 

Kontextuális TA. Egy új iskola születése. Antal Sándor, PTSTA-O
A közelmúlt nagy eseményei, mint a világjárvány, vagy a háború Európában óriási hatással van az emberek életére, érzéseire és gondolkodására. A kontextus és a rendszerek, amelyekben egy ember felnő és él, egyre nagyobb figyelmet kapnak a tranzakciónalízisben (TA) az egészségre és a fejlődésre gyakorolt hatásuk szempontjából. Ezek kiegészítik és át is formálják a hagyományos elméleti modelleket. A TA szemléletű oktatás (Barrow, Newton) , a társadalmi és politikai folyamatok reflektálása (Mohr) vagy a rendszerfókuszú pszichoterápia (Sedgwick ) olyan nézőpontot mutat be a TA-ról, amely a belső, lelki előzményekhez képest még világosabban előtérbe helyezi az aktuális kontextus fontosságát a pszichológiai reakciók szempontjából. Előadásomban bemutatom ennek az éppen megszülető TA irányzatnak néhány lényegi megfontolását és következményeit a klasszikus TA fogalomrendszerre nézve. Az előadást rövid kiscsoportos és plenáris reflexió követi majd.
Önszabotázs helyett: Működő stratégiák az életmódváltásban. Dr. Tóth Krisztina, szakmai vezető, Coachingcentrum
Az emberi szervezet az állandóságra és az egyensúlyra törekszik, amit a homeosztázis jelensége sejtszinten is támogat. De mi történik akkor, ha változtatni szeretnénk? A változások akkor lesznek tartósak, ha hiedelmeink szintjén is beavatkozunk, különben megjelenik az önszabotázs jelensége, amikor céljainkkal ellentétesen cselekszünk. Ezért az új szokások kialakításával párhuzamosan régi korlátozó hiedelmeinket is le kell cserélni, illetve az előremutató megerősítéseket mozgósítani. Az, hogy kinek mi működik, ezektől a hiedelmektől is függ. A saját élményekre építő workshopon a kognitív, a viselkedéstervezési és a tranzakcióanalitikus megközelítések néhány eszközét fogjuk használni, annak érdekében, hogy működő stratégiákat dolgozzunk ki és tudatosítsuk lehetőségeinket, mert van, amikor pusztán az akaraterő nem elég.
Hiedelmek és PCM. Gyeraj Péter, elnöki kabinetiroda vezető, MÁK
Csányi Vilmos és szerzőtársa, Tóth Balázs azon megjegyzése ragadott meg, hogy még a valóság olyan alappillérei is hiedelmek, mint az „én”. Néhány példán keresztül rámutatok, bevonva a hallgatóságot, Taibi Kahler által megalkotott PCM modell személyiségtípusainál megjelenő stresszjelekre, amelyek szinte már mérhető módon jelzik a szervezeti egyensúly felborulását. A személyiségtípusok mögöttes rugóit bemutatva összekapcsolom a gondolatainkban megjelenő hiedelmeket a működésünket és a világképünket meghatározó driverekkel. Az előadás szűkös keretei között megpróbálok rámutatni arra, hogy hogyan segíthet a kiterjesztett háromdimenziós OK-keret a szervezeti határok megerősítésében összekötve a Kahler által megrajzolt személyiségtípusokhoz tartozó pszichológiai szükségletekkel.
A vezető hiedelmeinek tükröződése a szervezetben. Érsek Gizella, képzés-fejlesztési vezető, szervezetpszichológus
A szervezetek komplex, élő rendszerek, és mindennapi következtetéseink, attribúcióink kapcsán hajlamosak vagyunk így is tekinteni rájuk. Mitől függ, hogy a szervezetek hogyan válaszolnak egy-egy helyzetre, milyen stratégiákat építenek?

A témát, és az esettanulmány feldolgozását azon hiedelmem (vagyis a hiedelmem egy konkrét, valós, kellően ellentmondó helyzettel való találkozása) motiválta, hogy a szervezetek, mint elképzelhetetlen komplex, rendszerszintű képződmények stratégiát is ezen a szinten alkotnak, döntéseiket, mint konstruktum, egyéni szinten túlmutatóan, valami fajta szintetizált módon hozzák meg. Valahogy úgy képzeltem, mint ’az egész több, mint a részek összessége’. Vagy legalább is más. De biztos ez?

Az esettanulmány bemutatásában ezt a kérdést próbálom körüljárni, annak tükrében, hogyan jelennek meg az egyéni aspektusok a rendszerben, mit adnak át, és hogyan hatnak a vezetők a rendszerre, hiedelmeik milyen szervezeti szintű döntésekhez vezetnek, hogyan befolyásolja ezeket a szervezeti kultúra, és hogyan eredményeznek ezek sikeres, vagy kevésbé sikeres szervezeti stratégiákat.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Belépéskor a résztvevőktől egy jelképes 5 ezer forintos hozzájárulást kérünk, amit a terembérletre és a kávészünetekre fordítunk. Ebédelni önköltséges alapon pl. az épületben lévő Loyola Caféban lehet.

Lemondás
Kérjük, hogy amennyiben jelentkeztél, de mégsem tudsz részt venni a programon, mielőbb értesíts minket!

Jelentkezés

A jelentkezéshez kérjük, töltsd ki a regisztrációs űrlapot. A jelentkezéssel automatikusan elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.

 

Antal Sándor

Képző és szupervizor tranzakcióanalitikus

(TSTA-O)

+36 1 783 4640

+36 20 368 7628