TA Tanácsadás

Szervezetfejlesztési tanácsadás

A szervezetfejlesztés egy összetett folyamat. Legtöbbször valamilyen erőteljesebb változáshoz kapcsolódik. Lehet, hogy a szervezet környezetében változik meg valami (piacok, beszállítók, törvényi vagy munkaerőpiaci helyzet stb.), lehet, hogy a változás a szervezeten belül megy végbe (gyors növekedés, eredményességi, hatékonysági mutatók, motivációs szint stb.). Időnként ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak, jelentős figyelmet és erőfeszítéseket kötve le a rendszerben. Ilyenkor nem csak a működési hatékonyságot akarjuk helyreállítani, hanem a szervezet hosszú távú eredményességét és ellenálló képességét (rezilienciáját) is növelni szeretnénk.

A változási projektek tervezéséhez és megvalósításához tapasztalataink szerint nemcsak cégspecifikus vagy üzletági ismeretekre van szükség. A lényegi változás sokszor a rendszer és az emberek működésének jobb megértése alapján következik be. Ott, ahol a szervezeti célok és a szervezetben dolgozó emberek szükségletei egy jobb egyensúlyban találkoznak egymással.

A modern szervezeti-TA hozzáadott értéke a szervezetfejlesztési tanácsadáshoz:

  • a rendszerszemléletű TA fogalmai komplex rendszerek működési és változási törvényszerűségeinek megértéséhez,
  • az emberek és kapcsolatok célirányos befolyásolásának konkrét eszközei és módszerei a szervezeti változás kontextusában, valamint
  • a mai TA folyamatszemlélete, mivel egy turbulens környezetben (VUCA-világ) egyre kevésbé lehet kész receptek alapján működni, inkább rugalmasan reagálni a lehetőségekre és akadályokra.

A folyamat legfontosabb lépései:

  1. Tisztázás: célok, változás, szerepek
  2. Elemzés: dinamikák, következmények, egyensúlyok és egyensúlytalanságok
  3. Kidolgozás: fókusz, a változás architektúrája és design-ja
  4. A megvalósítás kísérése: folyamat, vezetés, kultúra
  5. Értékelés: eredmények lehorgonyzása, kitekintés

Ha partnert keres a változási folyamatához, vegye fel velünk a a kapcsolatot!

Antal Sándor

Proviz. képző és szupervizor tranzakcióanalitikus

(PTSTA-O)

+36 1 783 4640

+36 20 368 7628