Tranzakcióanalízis eszközök a coachingban

Coach továbbképzés

Mikor érdemes ezt a képzést választanod?

Ha már túl vagy a papírmunkán, van tapasztalatod hús-vér ügyfelekkel és főként szeretnéd a coaching eszközkészletedet jól bevált módszerekkel gyarapítani, akkor ez a kurzus neked való!

A képzés négy kétnapos workshopból áll és a coachingfolyamat egyes fázisaihoz kapcsolódóan sajátíthatsz el különféle TA-s eszközöket és módszereket. A szükséges input közvetítését mindig gyakorlás és szupervízió követi. A módszertani irányultság és a coaching kapcsolatáról itt olvashatsz.

Fontos, hogy a képzés nem elsősorban a coaching definiálásával és az alapkompetenciák fölépítésével foglalkozik, hanem a coach kapcsolati és módszerbeli kompetenciáinak továbbfejlesztésével és kiszélesítésével. Ebből a nemrég indulók és a fölfrissülést keresők egyaránt tanulhatnak.

Megértés a coachingról

A coaching egy olyan tanácsadás, amely az ügyfelet abban támogatja, hogy saját megoldásait az általa megfogalmazott célokra kidolgozza és megvalósítsa, optimalizálja teljesítményét, és különböző életterületei között egészséges viszonyt alakítson ki. A mai információs társadalomban, amelyben nagyfokú reakciókészség, változásra való hajlandóság és alkalmazkodás szükséges, a coaching egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, mint emberek és csoportok szakmai és személyközpontú támogatása. A coaching segíti az ügyfelet az akadályok fölismerésében, erőforrásai azonosításában és ezeknek cselekvési lehetőségekké formálásában. A coach nem avatkozik be közvetlenül a történésekbe. Szerepei a kérdésfelvetéstől függően különböznek egymástól, de működése mindig a kliens autonómiáját támogatja.

Alapvető értékek a kliensekkel való munkához és a tanításhoz

 • Az emberi méltóság, az egyediség feltétlen tisztelete (okéság)
 • Az ember gondolatai, érzései és viselkedése egysége, ezek összekapcsolódnak egymással és a változás, fejlődés fontos kiinduló pontját képezik.
 • A kapcsolatot egy megélt oké-oké hozzáállással írjuk le, amely lehetővé teszi a tanítást, tanulást, konfrontálást, problémamegoldást és a személyes fejlődést.
 • Minden ember felelős önmagáért, képes saját helyzetét megérteni, és arról felelős döntést hozni. Ez a felelősségvállalás képezi az alapját a segítő szakember és ügyfele közötti kapcsolatnak.

 

A képzés terjedelme

A képzés négy kétnapos alkalmat foglal magában (összesen 64 óra). A csoport maximális létszáma 12 fő. A képzésbe való bekapcsolódás feltétele bármilyen coach-bizonyítvány és a kétnapos TA 101-es tréning elvégzése. A képzésről bizonyítványt állítok ki, mely haladó elméletként elszámolható az EATA képesített tranzakcióanalitikus vizsgájához is.

Tematika és időpontok

Kapcsolat és szerződés
Az ügyfél kapcsolati ajánlata és a coach válasza: bejárati és csapda ajtók (Ware). Kapcsolati szükségletek (Erskine-Trautmann). A coaching-ügyfél elköteleződése: hogyan lesz a nem-ügyfélből ügyfél? A szerződéskötés TA-s megközelítései (Berne, Joines, Steiner, English). Érvényes és álszerződések. Szerződés típusok. Három és többoldalú szerződések.
2023. március 6-7.
Diagnózis és tervezés
A sorskönyv érzékelése. A sorskönyv mint erőforrás és akadály. (Berne, Erskine, English). Biográfia és referenciakeret. A kliens problémadefiníciója: félreismerés és passzivitás. (Schiff). Szükségletek és motívumok (Berne, English). A driver, mint stressz-reakció. Minisorskönyv (Kahler)
2023. április 3-4.
Intervenció és értékelés
Az erőforrások mozgósítása: funkcionális énállapotok és funkcionális fluencia (Berne, Temple). Cselekvőképesség és problémamegoldás: a félreismerés feloldása. (Schiff). A hiedelmekkel kapcsolatos munka: dekontamináció (Berne). Helyettesítő érzelmek és döntések (Berne, English, Erskine)
2022. május 2-3.
Folyamatorientáció és eredménybiztosítás
A kapcsolat oké-oké alakítása. Érintőleges és blokkoló tranzakciók (Berne, Schiff). A változás fázisai (Pamela Levin) és szükségletek. Időstrukturálás és játszmák a coachingban. Az autonómia érzékelése (Berne, Crossmann, Choy)
2023. június 5-6.

Keretek

A képzés összesen 64 órát foglal magában, az egyes tréningek kétnaposak, mindkét napon 9:00-17:30-ig tartanak. Jelentkezni kizárólag a teljes folyamatra lehet. A képzésről az Európai Tranzakcióanalitikus Egyesület által elismert bizonyítványt állítunk ki, amely tartalmazza a képzés témaköreit és pontos óraszámát. A képzésre való jelentkezés feltétele coach-bizonyítvány, a TA 101-es tréning elvégzése vagy alapismeretek a TA-ról, ill. egy előzetes tájékozódó beszélgetés a kurzus vezetőjével. Jelentkezési határidő: 2023. február 28. A jelentkezés a képzési díj befizetésekor válik véglegessé. A képzés részvételi díja egyéni jelentkezés esetén 480.000.- forint + áfa; céges jelentkezés esetén 560.000.- forint + áfa. 

Itt jelentkezhetsz a most induló csoportba:

 

A jelentkezéshez kérjük, töltsd ki az űrlapot vagy hívj a +36-20-368-7628 telefonszámon.

A jelentkezés a visszaigazolás és a képzési díj befizetésével válik érvényessé. A jelentkezéssel automatikusan elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.

 

A tréning helyszíne: Budapest

 

Jelentkezés a képzésre:

  Képzés, amire jelentkezem (kötelező)

  A képzésre történő jelentkezéssel Ön automatikusan elfogadja az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat.

  Antal Sándor

  Képző és szupervizor tranzakcióanalitikus

  (TSTA-O)

  +36 1 783 4640

  +36 20 368 7628